Δικτυακό Μάρκετινγκ – Μία μορφή κοινωνικής αλληλεγγύης;

Δικτυακό Μάρκετινγκ – Μήπως μία μορφή εναλλακτικού συνεργατικού εμπορίου, με υψηλές δόσεις σφυγμομέτρησης των αντανακλαστικών της κοινωνικής αλληλεγγύης, της αλληλοβοήθειας και των ανθρωπίνων σχέσεων στην κοινωνία του σήμερα;

Είμαστε σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Ανοίγει ένας φίλος ένα μεζεδοπωλείο. Ή ένα μπαράκι. Όλοι οι φίλοι μαζευόμαστε και πηγαίνουμε για να τον στηρίξουμε. Λογικό;

Φυσικά θα υπάρχουν πάντα οι «φίλοι» οι οποίοι θεωρούνε στήριξη το να πίνουν και να τρώνε τσάμπα στο μαγαζί του φίλου, ή αυτοί που δεν θα πατήσουνε ποτέ.

MLM HELP

Στο Δικτυακό Μάρκετινγκ ανοίγει ένας φίλος μία επιχείρηση από το σπίτι του. Και π.χ. πουλάει καφέ, συμπληρώματα, καλλυντικά, οτιδήποτε. Επιχείρηση είναι και αυτή καινούρια. Μία καινούρια προσπάθεια του φίλου. Ας πάρουμε λοιπόν καφέ ή κάποιο άλλο προϊόν από τον φίλο, αντί από κάπου αλλού για να τον στηρίξουμε. Απλό.

Κάποιοι «φίλοι» φυσικά θα πούνε ότι είναι ακριβά τα προϊόντα ή ότι δεν τους αρέσουν. Εάν δεν τους αρέσουν δεκτόν. Το «ακριβά» είναι σχετικό. Πολλοί άνθρωποι κατηγορούν κάποια προϊόντα ως ακριβά ενώ ξοδεύουν αλόγιστα χρήματα σε άλλα προϊόντα τα οποία ίσως τους ενδιαφέρουν περισσότερο (π.χ. τα τσιγάρα είναι φθηνά; Και όμως ένας μέσος καπνιστής χαλάει 50-100 ευρώ τον μήνα για τσιγάρα). Ο καθένας δίνει τα χρήματά του όπου θέλει. Σεβαστόν.

Σε μία οικονομική κρίση κρίνονται οι σχέσεις αλληλεγγύης των ανθρώπων. Το ίδιο και στο Δικτυακό Μάρκετινγκ. Κρίνονται οι σχέσεις των ανθρώπων και ο βαθμός αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας ο οποίος μπορεί να έχουν μεταξύ τους. Σε μία οικονομική κρίση η αλληλεγγύη είναι όπλο. Βοηθάω τον διπλανό μου όπως μπορώ, και εκείνος φυσικά εμένα.

Όταν βοηθάμε όμως φίλους και εκείνοι δεν μας το ανταποδίδουν, εκεί πληγωνόμαστε και εκεί σταματάει και η αλληλεγγύη. Δεκτόν και αυτό. That’s life! Συνεχίζουμε όμως. Δεν το βάζουμε κάτω! Μέχρι να γνωρίσουμε τους ανθρώπους οι οποίοι αξίζουν να είναι φίλοι μας.

Έτσι και στο Δικτυακό Μάρκετινγκ. Δεν βρίσκουμε τους κατάλληλους συνεργάτες ή τους κατάλληλους πελάτες; Συνεχίζουμε όμως. Δεν το βάζουμε κάτω! Μέχρι να γνωρίσουμε τους ανθρώπους οι οποίοι αξίζουν να είναι συνεργάτες μας και πελάτες μας.

Το Δικτυακό Μάρκετινγκ μας φέρνει αντιμέτωπους με τον εαυτό μας και με τους άλλους. Είναι μία κοινωνική ζύμωση, μία κοινωνική δοκιμασία. Μας μεταμορφώνει και μας υπενθυμίζει συνεχώς πόσο πολύ εξαρτιόμαστε ο ένας από τον άλλον, και ότι όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα.

Εμένα προσωπικά το Δικτυακό Μάρκετινγκ με έχει κάνει καλύτερο άνθρωπο. Μου θυμίζει συνέχεια την δύναμη της ομάδας. Από την ατομική βιοπάλη, ως γραφίστας καθήμμενος μπροστά σε έναν υπολογιστή, με τις ώρες, «αντιμέτωπος»με μία μακέτα – παραγγελία ενός πελάτη, απομονωμένος από τον κόσμο, τώρα μιλάω συνέχεια με κόσμο, γνωρίζω συνεχώς καινούριους και ενδιαφέροντες ανθρώπους και τους βοηθάω και με βοηθάνε να κερδίσουμε όλοι μαζί χρήματα.

Το Δικτυακό Μάρκετινγκ με έχει κάνει έναν καλύτερο και πιο κοινωνικό άνθρωπο! 🙂