Υγρό Πόσιμο Κολλαγόνο και υγιείς αρθρώσεις – Μία επιστημονική προσέγγιση (γράφει ιατρός)

Υγρό Πόσιμο Κολλαγόνο

Υγρό Πόσιμο Κολλαγόνο – Η Ευεργετική Δράση του στις αρθρώσεις (γράφει ιατρός)

Αθανάσιος Χ. Μπαδέκας

Χειρούργος Ορθοπεδικός Τραυματιολόγος

Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής Θεραπευτηρίου Metropolitan

Η αρθρίτιδα είναι η συχνότερη κινητική νόσος, το συχνότερο αίτιο αναπηρίας κινητικού τύπου και αυτή που προκαλεί τη μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση. Οι παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος και των αρθρώσεων έρχονται δεύτερες μετά τις παθήσεις του καρδιαγγειακού, από άποψη νοσηρότητας και συχνότητας επισκέψεως στο εξωτερικό ιατρείο. Αν και οι παθήσεις αυτές δεν απειλούν άμεσα τη ζωή, επηρεάζουν την ποιότητα με την αναπηρία που προκαλούν και έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία, λόγω ημεραργιών.

Η στατική και απαισιόδοξη αντίληψη του ιατρικού κόσμου, που μεταδόθηκε στο κοινό και στους οργανισμούς που χρηματοδοτούν την έρευνα, ότι η οστεοαρθρίτιδα είναι μία αμείλικτα εξελισσόμενη εκφυλιστική διαδικασία φθοράς για την οποία ουσιαστικά τίποτα δεν γίνεται (εκτός από την ολική αντικατάσταση των αρθρώσεων), ευθύνεται για την παραμέλησή της και για τα κενά που υπάρχουν ακόμα γύρω από αυτήν. Η αφύπνιση έγινε με τη δυναμική αισιόδοξη θεώρησή της από τους ερευνητές την τελευταία δεκαετία ως μία μεταβολική διαδικασία, με περιθώρια πρόωρης επέμβασης, ακόμα και αναστροφής της.

Τα συμπτώματα είναι γνωστά πόνος κατά την κίνηση των αρθρώσεων, αρχικά μικρών αρθρώσεων των φαλλάγγων και κατόπιν μεγάλων ισχίου, γόνατος, ποδοκνημικής, και σπονδυλικής στήλης, επίσης  παρατηρείται οίδημα (πρήξιμο), ερυθρότητα, μείωση εύρους κίνησης, χωλότητα κατά την βάδιση, παραμόρφωση των αρθρώσεων.

Υπάρχουν πολλές μορφές αρθρίτιδας  όπως φλεγμονώδεις – ανοσολογικές, (ρευματοειδής αρθρίτιδα), εκφυλιστικές (οστεοαρθρίτιδα), μεταβολικές από κρυστάλλους (ουρική αρθρίτιδα), μετατραυματική αρθρίτιδα.

Μέχρι την τελευταία δεκαετία ο χόνδρος θεωρείτο ένας μη ζωντανός, αδρανής ιστός. Επομένως η αρθρίτιδα θεωρούνταν (και δυστυχώς ακόμη θεωρείται μερικές φορές) ως ένα μη αναστρέψιμο και αθεράπευτο φαινόμενο που παρατηρείται στους ηλικιωμένους αλλά μπορεί να παρατηρηθεί και σε άτομα μέσης ή μικρότερης ηλικίας και που η τελική θεραπευτική κατάληξη είναι η χειρουργική επέμβαση.

Στην πραγματικότητα όμως ο χόνδρος και οι αρθρικές επιφάνειες δεν είναι αδρανείς, αντιδρούν σε ανοσολογικά ερεθίσματα και σε εμβιομηχανικές παραλλαγές.

Αυτό το γεγονός και την βιολογία του χόνδρου και του συνδετικού ιστού, εκμεταλλεύεται μία νέα επαναστατική μέθοδος θεραπείας που βασίζεται στην λήψη υδρολυμένου κολλαγόνου.

Το κολλαγόνο είναι μια απαραίτητη πρωτεΐνη του οργανισμού, που μεγαλώνοντας, μειώνεται με γοργούς ρυθμούς, ειδικά στις γυναίκες, προκαλώντας όχι μόνο το φαινόμενο της πρόωρης γήρανσης, αλλά και πάρα πολλά προβλήματα στις αρθρώσεις μας!

Ο άνθρωπος θα λέγαμε πως είναι ένα μεγάλο «μπουκάλι» κολλαγόνου.

Αυτό γιατί το κολλαγόνο αντιπροσωπεύει το 30% του συνόλου της πρωτεΐνης του σώματος και πάνω από το 70% της πρωτεΐνης που συνθέτει το δέρμα και όχι μόνο!

Έχουμε και λέμε: ούλα, μάτια, αιμοφόρα αγγεία και αρθρώσεις!

Το πρόβλημα όμως με το κολλαγόνο είναι, πως δεν μπορούμε να το προσλάβουμε από καμία τροφή! Ο μόνος τρόπος είναι τα συμπληρώματα διατροφής.

Ουσιαστικά είναι υδρολυμένο κολλαγόνο, που περιέχει μαγνήσιο, πυρίτιο και το μισό σύμπλεγμα της βιταμίνης Β.

Πρόκειται για μια μορφή που αποτελεί κορυφαία εξέλιξη και βήμα στην τεχνολογία του κολλαγόνου. Αυτό γιατί στην υγρή του μορφή είναι εξαιρετικά απορροφήσιμο από τον οργανισμό και αποδοτικό.

Η υγρή του μορφή, δεν παρουσιάζει καμία παρενέργεια και τονώνει άμεσα τα δόντια, τις αρθρώσεις, τα οστά και ενισχύει την ελαστικότητα στο δέρμα μας.

Σύμφωνα με μελέτες που είναι δημοσιευμένες στο  International Journal of Medical Sciences και στο Nutrition Journal το υγρό πόσιμο κολλαγόνο  έχει ευεργετική δράση στην μείωση της καταστροφής του χόνδρου των αρθρώσεων, και στην αύξηση της αντοχής των οστών σε ανθρώπους που πάσχουν από αρθρίτιδα και οστεοαρθρίτιδα. Άτομα που έπασχαν από αρθρίτιδα και πήραν θεραπεία με υγρό πόσιμο κολλαγόνο, έδειξαν σημαντική βελτίωση ως αναφορά την βελτίωση στον πόνο και την ανάπλαση του χόνδρου και του συνδετικού ιστού σε σχέση με άτομα που στην ίδια μελέτη δεν έπαιρναν υγρό πόσιμο κολλαγόνο.

Σε άλλη μελέτη άτομα που έκαναν λήψη υγρού πόσιμου κολλαγόνου είχαν ευεργετική επίδραση στην αύξηση της οστικής πυκνότητας και της καταπολέμησης της οστεοπόρωσης και οστεοπενίας.

Το καλό με την μορφή αυτή του κολλαγόνου είναι ό, τι έχει  εκπληκτική απορρόφηση 70-90% όταν λαμβάνεται από του στόματος, οπότε δεν χρειάζεται να λαμβάνεται σε ενέσιμη ή άλλη μορφή.

Η εξήγηση για την τόσο μεγάλη απορρόφηση του υδρολυμένου κολλαγόνου σε πόσιμη μορφή και ο τρόπος δράσης έγκειται στο εξής: Το ανοσοποιητικό σύστημα έχει ένα συστατικό των κυττάρων στο έντερο που ονομάζεται GALT. Το GALT είναι εκεί που οι πρωτεΐνες αναγνωρίζονται ως τρόφιμα ή “φίλος” και κατά συνέπεια δεν αντιμετωπίζονται ως αλλεργίες ή ευαισθησίες από το πεπτικό σύστημα. Όταν το υγρό πόσιμο κολλαγόνο είναι προς κατάποση, η GALT αναγνωρίζει αυτό το αμινοξύ ως μία φιλική πρωτεΐνη. Αυτή η ενέργεια απενεργοποιεί την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στο κολλαγόνο και σε άλλα μέρη του σώματος όπως στις αρθρώσεις. Η σημαντικότερη πτυχή αυτής της φυσικής θεραπείας της αρθρίτιδας είναι ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση των ζημιών ή του κατεστραμμένου χόνδρου. Ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων μπορεί να βοηθήσει να αποκατασταθεί ο κανονικός τρόπος ζωής και να έχει σημαντικό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση του πόνου με ένα πιο αποτελεσματικό τρόπο, καθώς και στην μείωση του οιδήματος (πρήξιμο).

Σύμφωνα με τον μηχανισμό αυτό το υδρολυμένο κολλαγόνο μπορεί να έχει ευεργετική δράση σε όλων των μορφών τις αρθρίτιδες  που σχέση με ενεργοποίηση της ανοσολογικής απάντησης του οργανισμού.

Άλλες εφαρμογές του υδρολυμένου κολλαγόνου είναι το δέρμα καθώς το 70% του συνδετικού ιστού του δέρματος είναι κολλαγόνο. Σε νοσήματα του συνδετικού ιστού (νοσήματα κολλαγόνου) με κύρια κλινική εκδήλωση την ινοσίτιδα, δηλαδή την φλεγμονή των κολλαγόνων ινών του συνδετικού ιστού. Οι αλλοιώσεις συμβαίνουν στις αρθρώσεις, τους μυς, τους τένοντες και άλλα όργανα και συστήματα. Τα κυριότερα νοσήματα του συνδετικού ιστού είναι ο ερυθηματώδης λύκος, οι μυοσίτιδες, η σκληροδερμία και οι αγγειϊτιδες.

Μία άλλη άγνωστη δράση είναι η ευεργετική επίδραση του υδρολυμένου κολλαγόνου στην καρδιά. Το κολλαγόνο είναι η βασική δομική πρωτεΐνη και των αγγείων της καρδιάς, η έλλειψη κολλαγόνου μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην καρδιακή λειτουργία, σύμφωνα με το Δρ  Sahelian. Χαμηλά επίπεδα κολλαγόνου στον συνδετικό ιστό ως αποτέλεσμα γήρανσης μπορεί να οδηγήσουν σε οίδημα της καρδιάς και στεφανιαία καρδιοπάθεια, αλλά αυτή είναι άλλη μια παράμετρος που θα αναλυθεί ξεχωριστά.

Συμπερασματικά το υγρό πόσιμο κολλαγόνο είναι μία εξαιρετική φυσική μέθοδος  θεραπείας της αρθρίτιδας σε όλες τις μορφές που όχι μόνο αντιμετωπίζει τα συμπτώματα της ασθένειας (πόνος, πρήξιμο, δυσκαμψία) αλλά συμβάλλει και θεραπεία ανοικοδόμηση του χόνδρου και τροποποίηση της  καταστρεπτικής ανοσολογικής αντίδρασης του οργανισμού.

Επιπρόσθετα το υδρολυμένο κολλαγόνο δεν έχει γνωστές παρενέργειες, λαμβάνεται πόσιμο από του στόματος και επίσης έχει δράση ευεργετική στην οστεοπόρωση και οστεοπενία καθώς και σε όλες τις ασθένειες που έχουν να κάνουν με βλάβη του συνδετικού ιστού του δέρματος από το δέρμα μέχρι τους μύες, τους τένοντες και τα αγγεία.

www.footandankle.gr

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ

Deta Elis DeRofes

Deta Elis Devita Cosmo

MIN KANEIS KLIK EDO BANNER

This entry was posted in ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑ on by .

About ilias_dn@yahoo.gr

Ονομάζομαι Ηλίας Γρατσίας και είμαι παθιασμένος Δικτυωτής. Δουλειά μου είναι να βοηθάω, να καθοδηγώ και να δείχνω τον τρόπο, σε όσους θέλουν να αποκτήσουν οικονομική ελευθερία και αυτοδιαχείριση της ζωής τους και του χρόνου τους, μέσω του καταπληκτικού και πολύ δυναμικού επαγγελματικού οχήματος, που ονομάζεται ΔΙΚΤΥΑΚΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ. Σου εύχομαι καλή περιήγηση στο BLOG μου, και εύχομαι το υλικό που θα βρεις εδώ, να σε βοηθήσει στην εξέλιξη σου, ως άνθρωπο και ως επαγγελματία. Για οτιδήποτε χρειαστείς, μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου, μέσω των πολλαπλών τρόπων επικοινωνίας, που θα βρεις σε αυτό εδώ το BLOG